Sant Salvador de Guardiola

EL MUNICIPI

Sant Salvador de Guardiola

El municipi té una extensió de 37,15 Km2 i entorn de 3200 habitants. Compta amb dos nuclis antics, Guardiola i Salelles, urbanitzacions i població disseminada. Estem al Bages, a les faldes de la muntanya de Montserrat, devora Manresa, el Bruc i Castellfollit del Boix.

En el segle X existia una construcció de defensa, el castell, que realitza les funcions de guàrdia, d’aquí el nom del nucli i del municipi.

PATRIMONI CULTURAL

Salelles

Salelles fou vila cremada l’estiu del 1713 i la seva església romànica, la de Sant Sadurní de Salelles, llueix el retaule de la Mare de Déu del Roser datat l’any 1621 i ca. 1634, un dels més ben conservats del Bages (visitable). L’altre temple destacable és l’ermita preromànica de Sant Pere del Brunet del segle X, restaurada i ben conservada (no visitable).

Deixa’t guiar i gaudeix d’una visita plena d’història, patrimoni, tradició i cultura amb la ruta Salelles, Sagrera medieval  i Vila Cremada (Ruta 1714).

ENOTURISME

DO Pla de Bages

Sant Salvador de Guardiola té una gran tradició vinícola i forma part de la Denominació d’Origen Pla de Bages. El celler cooperatiu de Salelles va ser fundat l’any 1926 per empresaris del sector i la nostra terra produeix el vi Fargas-Fargas i Urpina. Si voleu saber-ne més, us recomanem la visita guiada de la Ruta pedra seca, vinya i el vi.

ECOTURISME

PAISATGE

L’entorn natural de Sant Salvador de Guardiola guarda magnífics tresors, ple de turons, valls i rieres, cingles, gorgs, torrents i fonts.. L’aigua és protagonista del paisatge i la trobaràs sovint en els recorreguts lliures o guiats. La ruta guiada paisatgística t’ofereix una mostra d’aquesta riquesa natural. 

Els seus racons naturals t’alimenten de calma, tranquil·litat i benestar. Si el que cerques és desconnectar-te, et recomanem la ruta guiada i activitat del Bany de Bosc.

RUTES

XARXA VERDA DE CAMINS

SANT SALVADOR DE GUARDIOLA

Pels que vulguin anar al seu aire, us recomanem visitar l’apartat fes al teu aire d’aquesta web. T’oferim una extensa xarxa de camins senyalitzats, pistes i corriols que et portaran al Montgròs, el turó més alt del municipi, lloc emblemàtic i mirador de la muntanya de Montserrat. Podràs arribar a les fonts d’aigua com la Font de l’Hort de l’Iscle, la Font de la Tosca i la Font del Boix d’entre més de 30 fonts naturals catalogades. Al llarg dels recorreguts descobriràs l’activitat agrícola del municipi, els vestigis de pedra seca de les barraques, les tines de vi i les sínies, en especial, la sínia de Masats, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). 

També podràs seguir l’itinerari ambiental de la Riera de Cornet i saber-ne més del nostre patrimoni natural: fauna, flora i formacions geològiques.

SOM PARC RURAL DE MONTSERRAT

SEGELLS

GEOPARC I BIOSPHERE

Som Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central, la geologia, el relleu i les seves formes presenten contrastos entre valls, turons i meandres de rieres encaixats en elevades parets envoltats de boscos, camps de vinya i cultiu del cereal. Si mires amb detall, trobaràs algun aflorament marí de fòssils, reminiscència d’aquest mar interior que tapava la Catalunya Central fa 35 milions d’anys..  

Ens agrada ser responsables amb l’entorn i per aquest motiu ens hem adherit al Compromís Biosphere, per seguir treballant i contribuint per assolir una economia sostenible i responsable.